Många fördelar med att läsa böcker

Det finns så många fördelar med att läsa böcker.

Men låt oss inse det: Det kan vara utmanande att motivera oss själva att läsa en 382-sidig bok när vi istället kan se filmen, lyssna på ljudboken eller titta på en YouTube-videosammanfattning.

Har jag rätt?

Men om det mesta av din dagliga läsning består av inlägg på sociala medier, textmeddelanden och nyhetsrubriker, går du miste om något.

Vilka är fördelarna med att läsa böcker?

Här är 10 fördelar med att läsa som illustrerar vikten av att läsa böcker. När du läser varje dag:

  • Få värdefull kunskap
  • Träna din hjärna
  • Förbättra ditt fokus
  • Förbättra ditt minne
  • Njut av underhållning
  • Förbättra din förmåga att empati
  • Förbättra din kommunikationsförmåga
  • Minska stress
  • Förbättra din mentala hälsa
  • Lev längre

Låt oss nu dyka lite djupare för att bättre förstå fördelarna med att läsa.

1. Skaffa värdefull kunskap

En av de mest uppenbara fördelarna med att läsa varje dag är att lära sig.

Och till skillnad från en YouTube-video eller podcast ger böcker tillgång till djupgående kunskap. Med andra ord, om du vill bli mer produktiv, vilken tror du att du kommer att lära dig mer av:

En bok av någon som har studerat produktivitet i 20 år,
Eller en 10-minuters YouTube-video av någon som är intresserad av ämnet?

Vilket tror du att du kommer att absorbera mer av? Vilken tror du är mer sannolikt att hjälpa till att ändra dina vanor? Böcker såklart!

Att gå bortom ytan på ett ämne är också avgörande för framgång. Det är förmodligen därför författaren Roald Dahl en gång sa: "Om du ska komma någonstans i livet måste du läsa många böcker."

Dessutom kan du lära dig bokstavligen allt från böcker. Till exempel, när någon frågar Elon Musk, grundaren av SpaceX, hur han lärde sig att bygga raketer, säger han: "Jag läser böcker."

Så vad vill du lära dig?

Kanske vill du lära dig hur man kodar, målar eller startar ett framgångsrikt företag? Kanske vill du lära dig hur du slutar skjuta upp saker? Eller kanske du vill komma på hur du kan förändra ditt liv helt?

Vad det än är kan läsning hjälpa.

2. Träna din hjärna

Varför är läsning viktigt? Som den engelske 1600-talets författare Joseph Addison en gång skrev: "Läsning är för sinnet vad träning är för kroppen."

Så, vad gör läsning med din hjärna?

Forskning har bekräftat att läsning stimulerar ett komplext nätverk av kretsar och signaler i hjärnan. Dessutom, när du förbättrar din läsförmåga, blir dessa nätverk starkare och mer sofistikerade.

I en annan studie mätte forskare hur läsning av en roman påverkar våra hjärnor. Studiens deltagare läste romanen "Pompeii" av Robert Harris, och allt eftersom spänningen i berättelsen utvecklades aktiverades fler områden i hjärnan.

Vill du veta den bästa delen?

Skanningarna visade att hjärnans anslutningsmöjligheter ökade under läsningen och i flera dagar efteråt, vilket visade de enorma fördelarna med att läsa böcker varje dag.

Sammanfattningsvis har våra hjärnor en policy för "använd det eller förlora det", precis som våra muskler. Med andra ord, om vi inte tränar våra sinnen regelbundet kan våra kognitiva förmågor försämras. Men när vi läser varje dag kan vi hålla dem starka och friska.

3. Förbättra ditt fokus

Att kunna koncentrera sig och fokusera under långa perioder är avgörande för vår framgång och välbefinnande. Cal Newport, författaren till Deep Work, skriver:

"För att förbli värdefull i vår ekonomi ... måste du behärska konsten att snabbt lära dig komplicerade saker. Denna uppgift kräver djupgående arbete."

Vad är "djupt arbete"? Newport förklarar:

"Djupt arbete är förmågan att utan distraktion fokusera på en kognitivt krävande uppgift. Det är en färdighet som gör att du snabbt kan bemästra komplicerad information och producera bättre resultat på kortare tid. Djupt arbete kommer att göra dig bättre på det du gör och ge känslan av att verklig uppfyllelse som kommer från hantverk."

Newport hävdar också att denna färdighet blir allt mer sällsynt på grund av konstant multitasking, aviseringar och appar för sociala medier. En studie från Microsoft skulle hålla med om att människor i allmänhet tappar uppmärksamheten efter bara åtta sekunder.

Tack och lov är en av de viktigaste fördelarna med att läsa att det hjälper dig att träna på att koncentrera dig på bara en sak i taget.

Till exempel kräver en roman all din uppmärksamhet för att den ska ta dig bort till en annan värld. Och vill du lära dig av en fackbok så kräver det att du är fullt närvarande och engagerad.

Kort sagt, om du vill lyckas måste du fokusera. Och vill du fokusera mer kan du träna genom att läsa böcker.

4. Förbättra ditt minne

Glömmer du alltid saker? Har du ett gäng att göra-listor, men du kommer inte riktigt ihåg vad som står på dem? Var inte rädd – en av fördelarna med att läsa böcker är att det kan förbättra ditt minne.

När du läser en fackbok förbrukar du också en enorm mängd information om ämnet du läser om.

På samma sätt, när du läser en roman, måste du komma ihåg massor av information om historiens handling och subplotter, karaktärerna och deras relationer och miljön där berättelsen utspelar sig.

Det är mycket information!

All denna nya information skapar nya minnen. Och varje nytt minne skapar synapser eller stärker gamla.

Resultatet? Att läsa varje dag kan förbättra ditt minne – det kan hjälpa dig att lära dig hur du lagrar ny information och återkallar minnen mer effektivt.

5. Njut av underhållning

Böcker ger några av de mest engagerande underhållningen på planeten. Som författaren Stephen King sa: "Böcker är en unik bärbar magi."

Kommer du ihåg att du kände dig så investerad i berättelsen eller det du lärde dig att du skulle fortsätta läsa även när du behövde använda badrummet eller var hungrig?

För att replikera den känslan, eller för att uppleva den för första gången, är allt du behöver göra att hitta rätt böcker att läsa.

Det finns miljontals otroliga böcker där ute, och det finns en perfekt läsgenre för alla – från fantasyromaner och klassisk litteratur till självhjälpsguider och affärsböcker.

6. Förbättra din förmåga att känna empati

En annan av fördelarna med att läsa böcker är att de kan förbättra vår förmåga att känna empati med andra. Och empati har många fördelar – det kan minska stress, förbättra våra relationer och informera våra moraliska kompasser.

Hur?

Forskning har visat att långvariga skönlitterära läsare tenderar att utveckla en bättre "theory of mind" – termen som används för att beskriva vår förmåga till empati och förmåga att förstå andra.

En annan studie fann att när vi läser berättelser som utforskar karaktärers inre liv och känslor, förbättras vår förmåga att förstå andras känslor och åsikter.

Att till exempel uppleva världen genom Harry Potters eller Jane Eyres ögon kan hjälpa oss att lära oss att se världen från våra familjers, vänners och medarbetares perspektiv.

Författaren John Green sa det bäst: "Bra böcker hjälper dig att förstå, och de hjälper dig att känna dig förstådd."

7. Förbättra dina kommunikationsförmåga

Förmågan att kommunicera effektivt är en viktig livsfärdighet.

Faktum är att en studie upptäckte att 69 % av arbetsgivarna vill anställa personer med "mjuka" färdigheter, till exempel effektiv kommunikation.

De goda nyheterna? En av de viktigaste fördelarna med läsning är att det hjälper oss att kommunicera bättre.

Hur? Att läsa varje dag kan förbättra vår kommunikationsförmåga på några sätt. Läsning kan till exempel påverka ditt skrivande och öka ditt ordförråd.

När vi läser välskrivna verk observerar vi naturligtvis dess skrivstil, kadens och komposition. Dessa egenskaper sipprar oundvikligen in i vårt författarskap, på samma sätt som musiker påverkas av varandra.

Dessutom visar studier att de som läser regelbundet tenderar att utveckla stora ordförråd.

Slutligen, glöm inte att läsning också hjälper till att förbättra vår kommunikationsförmåga genom att öka vår förmåga att empati och förstå andra.

Lång historia kort? Läs mer, kommunicera bättre och förbättra ditt liv!

8. Minska stress

En annan av effekterna av läsning är att det kan minska stress.

Forskning har visat att bara 30 minuters läsning kan sänka ditt blodtryck, hjärtfrekvens och känslor av psykisk ångest.

En annan studie upptäckte att läsning är det bästa sättet att minska stress – jämfört med att ta en promenad, ta en kopp te eller kaffe och spela tv-spel. Studien fann att till och med sex minuters läsning kan vara tillräckligt för att minska stressnivåerna med mer än två tredjedelar.

"Att förlora dig själv i en bok är den ultimata avslappningen", säger Dr. David Lewis, den kognitiva neuropsykologen som genomförde studien.

Så nästa gång du känner dig stressad, kom ihåg fördelarna med att läsa för nöjes skull och låt spänningen smälta bort.

9. Förbättra din mentala hälsa

Fördelarna med läsning sträcker sig även till mental hälsa.

Forskare studerade effekterna av självhjälpsböcker och fann att många har en mätbar inverkan på depression eller andra humörstörningar.

Som ett resultat startade Storbritanniens National Health Service (NHS) ett bokreceptprogram som heter Reading Well. Den här tjänsten föreskriver självhjälpsböcker utvalda av medicinska experter för vissa tillstånd.

Handlingen att använda böcker som terapi kallas "biblioterapi".

Så om du kämpar – och trots hur livet ser ut på Instagram, kämpar vi alla då och då – överväg att läsa en av böckerna på NHS:s kurerade lista, som har visat sig hjälpa till att lindra symptomen.

10. Lev längre

Denna sista effekt av läsning är kanske en av de mest spännande och intressanta: Det visar sig att hälsofördelarna med läsning kan hjälpa oss att leva längre.

En 12-årig studie om hälsa och pension visade att de som läste böcker överlevde cirka två år längre än de som inte läste böcker eller läste tidningar och andra former av media. Dessutom hade de som läste 30 minuter om dagen (3,5 timmar per vecka) 23 % mer sannolikt att överleva de som inte läste ofta.

Ganska coolt, eller hur?

Som nämnts ovan är läsning ett bra sätt att träna våra hjärnor för att göra oss smartare och skarpare. Emellertid är följdeffekten av detta att läsning också hjälper till att förhindra åldersrelaterad kognitiv försämring.

En studie visade att äldre vuxna som regelbundet läser eller spelar mentalt utmanande spel som schack löper två och en halv gånger mindre risk att utveckla Alzheimers sjukdom.

Å andra sidan har människor som inte utövar sin grå substans en chans att förlora hjärnkraft, säger studiens främsta författare, Dr Robert Freidland.

Allt som allt, när du läser varje dag, är det mer sannolikt att du behåller dina mentala förmågor och lever längre!

22 Mar 2023

Välkommen till denna blogg om modern, svensk litteratur. Här djupdyker vi våra mest älskade, inhemska författares verk, men vi utvärderar också nykomlingar med potential. Den svenska litteraturen är i högsta grad levande och vi sitter på ett rikt arv av finlitteratur. Vi har pampiga namn som Strindberg, Moberg och Lagerlöf, för att bara nämna några få, som bäddat för ett stort författarintresse i vårt avlånga land.

Deckarna gör internationell succé

Idag är det deckarförfattarna som sitter på den litterära tronen här på hemmaplan. Henning Mankell, Camilla Läckberg och Stieg Larssons böcker har gjort internationell succé och aldrig har det publicerats så många böcker per år i Sverige som det gör just nu.

En blogg för dig som älskar ord

Gillar du att läsa, eller kanske rent av att skriva, så är detta en blogg jag föreslår att du stjärnmärker, för här kommer vi att avsätta tid och utrymme för svensk, modern litteratur - och inte särskilt mycket annat.